CVO - Onderzoek, Training & Advies            E cvo-info@drugresearch.nl  

english version

Verslaafd, wat nu? Het CVO wordt regelmatig benaderd met vragen over drugs of door mensen die bij henzelf of bij hun dierbaren een verslavingsprobleem herkennen. Het CVO is echter een organisatie die wetenschappelijk onderzoek verricht naar middelengebruik en verslaving en geen bureau voor drugsinformatie of een verslavingszorginstelling.

Wij zijn van mening dat iedereen vrij is in de keuze om middelen te gebruiken. Wanneer middelen worden gebruikt is het wel belangrijk om dat op een verstandige manier te doen. Dat betekent dat zowel de individuele gezondheidsschade als de problemen voor de omgeving zoveel mogelijk moeten worden beperkt. Wij realiseren ons dat groepen in de samenleving middelen op een onverstandige wijze gebruiken en daarom hulp zoeken of zorg behoeven.

Informatie over alcohol en andere drugs Wanneer je drugs gebruikt is het belangrijk dat op een verstandige manier te doen. Voor verstandig gebruik is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over die middelen. Informatieve Engelstalige sites waar je uitstekende informatie kan vinden over vele middelen zijn The Vaults of Erowid en Drugtext Foundation. Informatieve Nederlandstalige sites zijn Drugsinfo en Unitydrugs. Stichting Mainline is een onafhankelijke organisatie met als doel de gezondheid en de kwaliteit van het leven van druggebruikers te verbeteren.

Daarnaast zijn er zeer vele sites, fora, chatboxen en blogs te vinden waar één of enkele middelen worden behandeld. Zo is een uitstekende Nederlandstalige site over alcohol te vinden bij het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie: Alcoholvoorlichting Een goede Nederlandse site met voorlichting over tabak is Stivoro.
Wilt u meer weten over de vele verslavingsvarianten raadpleeg dan de Verslavingspagina.

Zelftests Er zijn op het internet verschillende tests beschikbaar waarmee je kunt nagaan of je wel verstandig omgaat met drugs. Een goede vragenlijst om je drinkgedrag te testen is Drinktest. Tests voor het gebruik van andere middelen, vind je op Jellinek. Op het CVO wordt veel studie verricht naar kansspelverslaving. Test jezelf hoe verslingerd je bent aan gokken op Goktest.

Verslavingszorginstellingen Wanneer je in de problemen komt door het middelengebruik of dat bij mensen in je omgeving constateert, zijn er in Nederland tal van mogelijkheden om wat aan die problemen te doen door professionele hulpverleners te consulteren.
Adressen van de verslavingszorginstellingen in Nederland kun je vinden via websites als SIVZ of Drugspagina. De overzichtssite van Medisoft geeft een groot aantal andere verwijzingen naar de zorgsector. Voor links op het gebied van kansspelen kun je kijken op gokhulpverlening.
Je kunt ook bellen met de Drugs Infolijn 0900-1995 (à  0,10/min). Hier kun je vragen stellen over je probleem en krijg je tips en adressen om er wat aan te doen.

Zelfhulpgroepen Naast de reguliere verslavingszorginstellingen zijn in Nederland ook vele zelfhulpgroepen actief:
.
AA Nederland (alcoholverslaafden)
.
Al-Anon (familieleden van alcoholverslaafden)
.
CA-Holland (cocaïneverslaafden)
.
NA-Holland (drug- en medicijnverslaafden)
.
Twaalfstappenprogramma
.
AGOG (kansspelverslaafden en familieleden)
.
Zelfhelpgroep Buitenveldert

Suggesties? Net als alle andere pagina's van deze website wordt ook deze pagina regelmatig bijgewerkt. Graag nemen we je suggesties voor websites op in deze pagina. Mail je suggesties naar cvo-info@drugresearch.nl.

 

terug naar boven